Intervju med German Design Award vinnaren Johan Kauppi

”Det är otroligt glädjande och fantastiskt hedrande att Wakufuru belönas med guld i en så ansedd designtävling som German Design Award. Priset är en bekräftelse på att den omsorg och ambition vi lagt i designprocessen och i utvecklingen av möblerna, premieras internationellt.

Jag är stolt över att de två produkterna Wakufuru och LimbusFloor Subtle uppmärksammas. Båda produkterna är designade med en särskild önskan att bygga vidare på den långa tradition av träberarbetning och höga kompetens inom akustik som finns hos Glimakra of Sweden. Produkterna är klädsamt återhållna och genuina, samtidigt som de innehåller ett stort mått av nytänkande och innovation. Precis som företaget bakom produkterna.

I designen finns kanske möjligen också ”något norrländskt” som speglar min egen bakgrund. Möblerna är enkla och tydligt funktionella, men får samtidigt lov att bottna i lågmälda poetiska tankar om vad produkterna ska förmedla och hur de ska fungera.

I Wakufuru fanns en idé om att försöka återskapa något av den mjuka ljudbild jag upplever i skogen. Kunde man fånga och lyfta in den känslan i ett rum, genom att kombinera massivträ och akustik i en vänlig möbelfamilj att samlas vid och runt?

Subtle är en samling golvskärmar inspirerade av en gammaldags sågbock. De extra kraftiga skärmelementen har fått tydliga och höga ben av trä. Istället för att tänka små fötter som inte skall synas. På så sätt fick skärmarna ett eget uttryck och blev till tydliga gestalter och möbelskärmar.”

Läs mer om utmärkelserna i GDA.

Foto: Johan Sundell

Foto: Johan Sundell

Skaffa vårt nyhetsbrev

När du väljer att motta vårt nyhetsmail, ger du även ditt samtycke för att vi lagrar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer här https://glimakra.com/om-oss/gdpr.